Utflytt
När du väl har bestämt dig för att du vill flytta så är det en del saker man som hyresgäst behöver göra samt ha koll på. Nedan följer en checklista:
1. Säg upp din lägenhet i god tid!
Detta är för att vi behöver ha gott om tid för att hitta en ny hyresgäst till dagen du flyttar ut. Uppsägningstiden enligt lag är tre månader om du har ett tillsvidareavtal. Uppsägning ska ske till det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen. Hela kalendermånader räknas vilket betyder att om du säger upp lägenheten den 8 februari måste du även betala hyra för hela mars, april och maj. I undantagsfall kan hyresvärden och hyresgästen komma överens om en kortare uppsägningstid än 3 månader, till exempel om det finns en ny hyresgäst som kan tillträda tidigare . Detta är dock inget man som hyresgäst kan räkna med. Kom ihåg att vi önskar att din uppsägning ska vara skriftlig till vår e-post så att vi kan bekräfta den.
2. Säg upp dina avtal som är kopplade till lägenheten
Som hyresgäst har du en del avtal. Dessa riskerar att löpa vidare för det fall du inte säger upp dem. Det är upp till dig att hålla reda på vilka avtal du har. Några exempel på avtal är fiberavtal för bredband, elavtal och hemförsäkring. Säg upp dessa så att de avslutas till dagen du flyttar ut.
3. Förbesiktning
När du har sagt upp lägenheten har vi för vana att göra en förbesiktning. Denna besiktning går snabbt då vi kollar övergripande på lägenhetens skick och inte i detalj. Du behöver inte städa till denna besiktning. Har vi några synpunkter på lägenhetens skick (så som onormalt slitage eller skador) så blir du informerad om detta så att du eller vi har tid och möjlighet att åtgärda eventuella brister/skador som du kan ha förorsakat under hyresförhållandet inför slutbesiktningen som sker på dagen för avflytt.
4. Städning
Att städa lägenheten till avflytt är en viktig punkt som en del missar. Lägenheten med tillhörande utrymmen ska vara städad mycket noggrant inför avflyttningsbesiktningen. Är lägenheten inte tillräckligt bra städad så kommer du att behöva bekosta detta i form av att vi tar in en städfirma. Här ligger ansvaret på hyresgästen att ta reda på hur noga detta skall vara utfört. För att underlätta för er har vi tagit fram en checklista enligt nedan. Denna lista kan ses som en övergripande instruktion om vad som skall städas. Det är sedan hyresvärden som godkänner städningen vid avflyttningsbesiktningen.
Vardagsrum / Hall
- Dammsug och torka golv, lister, fönsterkarmar, garderober och hyllor.
- Element skall rengöras. Detta gäller även baksidan.
- Har du borrat i väggen eller satt pluggar skall dessa tas bort, spacklas (ej latex) och målas med kulör lika befintlig.
Kök
- Dammsug och torka golv, lister, fönsterkarmar, skåp, lådor, hyllor och luckor.
- Samtliga ytor skall vara avtorkade och rena. Detta gäller även kakel.
- Kyl/frys skall frostas av och rengöras noggrant. Likaså skall ugn, spis och diskmaskin rengöras noggrant. Dra fram spisen och kylen och dammsug samt rengör baksidan av dessa samt intilliggande ytor och golv. Tänk på att plåtarna tillhörande ugnen också skall vara noggrant rengjorda.
- Rengör köksfläkt och rengör/byt filtret i fläkten beroende på modell. Alla lägenheter som har utbytbart kolfilter ska byta ut detta mot ett nytt. Behöver du hjälp med att beställa nytt kolfilter till fläkten kan vi hjälpa dig med detta till självkostnadspris..
Badrum
- Dammsug och torka golv, lister, fönsterkarmar, garderober och hyllor.
- Rengör badkar/dusch samt tillhörande utrustning. Golvbrunnen skall också vara rengjord.
- Rengör övrig utrustning i badrummet så som handfat och vattenlås, handdukstork, element med mera.*Toalettstolen skall tvättas på utsida samt insida.
Fönster
- Tvätta samtliga fönster på in- och utsida samt i förekommande fall mellan glasen.
Balkong
- Städa, dammtorka och sopa på balkongen. Tvätta glaspartierna på in- och utsida.
Källarförråd
- Töm förrådet helt. Sopa golvet och grov städa utrymmet
5. Avflyttningsbesiktning
Samma dag du flyttar ut så gör hyresvärden en avflyttningsbesiktning. Denna görs företrädesvis med avflyttande och nytillträdande hyresgäst närvarande. Vid dagen för avflyttning ska lägenheten med tillhörande utrymmen vara tömd och noggrant städade. Hyresvärden besiktigar lägenheten enligt en checklista i besiktningsprotokollet för att fastställa lägenhetens skick. Här skiljer man på normalt och onormalt slitage. Det är också viktigt att du som hyresgäst uppger om något är skadat eller trasigt som kan vara svårt att upptäcka. Vi kontrollerar också att lägenheten samt tillhörande utrymmen är väl rengjorda och städade enligt föregående punkt. Det är alltid hyresvärden som avgör om städningen är godkänd eller ej. Den av hyresvärden godkända städningen ska också bekräftas av avflyttande och nytillträdande hyresgäst skriftligen. Vid besiktningen återlämnas alla nycklar till hyresvärden.
Har du frågor som rör utflyttningsbesiktning så är du välkommen att kontakta oss.
6. Deposition
Har du betalt in en deposition vid tillträdet så får du tillbaka denna för det fall hyresvärden inte behöver åtgärda eller reparera något på grund av onormalt slitage, vanvård eller skada som du kan ha gjort dig skyldig till under tiden du bott i lägenheten. Det kan i så fall innebära att du inte får tillbaka hela depositionen, eller ingen alls. Du kan i värsta fall också bli ersättningsskyldig gentemot hyresvärden för det fall depositionen inte täcker hyresvärdens kostnader för att reparera nyssnämnda brister och skador.